AN SMETS

dwarsfluit - mezzo sopraan

Biografie

An SmetsAn groeide op in Hoboken en kreeg al vlug de muzikale microbe te pakken. Ze doorliep de muziekacademie van Hoboken en volgde dwarsfluit bij Robert Waelkens.  Daarna startte ze aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Roland Vanden Berghe, en behaalde in 2005 haar diploma “Meester in de muziek”. Masterclasses fluit en piccolo volgde ze bij Robert Aitken, Robert Winn en Ted Watson.

Ook aan de muziekacademie van Hoboken volgde ze 3 jaar zangles bij Jeanine Lambrechts, daarna in Wilrijk bij Marianne Vliegen.

Haar zangdiploma behaalde ze in juni 2011 aan het Lemmensinstituut met Marianne Vliegen en Greetje Anthoni als haar zangdocenten. Bij Gerda Lombaerts en Jos Verlinden volgde ze lyrische kunst, het liedrepertoire ontdekt ze bij Lieve Jansen en Michel Stas. Ze volgde reeds masterclasses bij Lucienne Van Deyck en Margaride Natividade voor zang en bij Per Buhre (Zweden) voor drama.

Ze verleende haar medewerking aan verschillende projecten o.l.v. Paul Schollaert, Erik Van Nevel, Johan Van Bouwelen, Kurt Bikkembergs, Edmond Saveniers, Ivo Venkov, Jeanine Lambrechts, Patrick Windmolders en Inge Feyen. Op het programma vinden we o.a. Johannes- en Mattheuspassie van J.S. Bach, Jeanne d’Arc au bûcher van A. Honneger, Paulus van G.F. Mendelsohn, Requiem van G. Verdi, Gloria van A. Vivaldi, ….
In 2009 was ze als Queen of El Dorado te horen in de opera “Candide” van L. Bernstein, dit in de stadsschouwburg van Leuven.
Met het kamerkoor “Capella di Voce” o.l.v. Kurt Bikkembergs werkt ze mee aan uitvoeringen en CD-opnames in binnen- en buitenland, met vnl. hedendaagse Vlaamse koorwerken.
Sinds juni 2011 verleent ze ook haar medewerking aan Psallentes Dames o.l.v. Hendrik Vandenabeele.

Haar volle, warme mezzosopraan laat haar toe een zeer breed solorepertoire te zingen. Op haar repertoire vinden we dan ook opera’s, liederen, passies, oratoria, … van Bach, Haendel, Mozart, Rossini, Mahler, Britten, Puccini, e.a.